Declaratie de intentie

Dacă nu acum, când?
Dacă nu noi, cine?

Multă lume constată existenţa crizei morale a societăţii în cele mai diverse forme şi ocazii. Când eşti agresat, furat, minţit, nedreptăţit, batjocorit, este clar că societatea este bolnavă, că-i lipsesc atât normele morale, cât şi normele elementare de convieţuire socială. Problema crizei morale este problema tablei de valori inconsistente care guvernează societatea.

 Încercarea de a lămuri pe cel care te-a agresat că a făcut ceva rău este sortită nu numai eşecului, ci şi ridicolului.
 Pe de altă parte, nu este chiar sigur că tu ai dreptul să ridici piatra. De câte ori nu ai procedat şi tu fără să te sinchiseşti prea mult de dreptul semenului tău la iubire din partea ta?

De aceea intenţia acestui blog este să propună un soi de terapie individuală prin informare, reflecţie şi asumarea responsabilităţii individuale. Iniţiativa poate avea succes dacă

• informarea vizează în mod onest elementele unei table de valori consistente,
• reflecţia se face sincer, fără arrière pensée, cu scopul clar al creşterii spirituale proprii,
• asumarea responsabilităţii rezultă din convingerea că omul, ca animal social, are anumite obligaţii faţă de sine şi faţă de comunitatea în care îşi poate asigura o viaţă mai bună sub toate aspectele.

Dacă un grup semnificativ de oameni respectă şi aplică în mod consecvent un set de norme şi valori reale, aceste valori vor sfârşi prin a fi recunoscute ca valori utile şi vor fi dobândi puterea de a organiza viaţa unor părţi importante din societate.

Omenirea secolului XXI este suficient de inteligentă ca să enunţe în mod teoretic un set de valori fundamentale. Tragedia secolului XXI este că inteligenţa actuală a omenirii a decis în mod sinucigaş că adevărul şi valorile au un caracter relativ. Dacă fiecare poate avea valoarea sa şi adevărul său, nu trebuie să ne mai revoltăm că suntem agresaţi, furaţi, minţiţi, nedreptăţiţi, batjocoriţi. Aici este problema: adevărul în care credem trebuie să aibă un grad mare de fiabilitate, el nu poate fi relativ…

Sunt catolic, de rit bizantin, adică greco-catolic. Sunt însă convins că apartenenţa la un anumit cult nu mă va împiedeca să fiu ponderat în expunerile mele. Nu am o pregătire teologică sau filosofică. În calitate de intelectual catolic mă simt responsabil faţă de sănătatea morală a societăţii. Cred cu tărie că societatea are resursele spirituale necesare pentru a promova o tablă de valori consistentă menită să facă respirabilă viaţa în societatea românească. Nu ştiu cum se poate realiza o comunicare a nucleelor care acceptă şi respectă valorile creştine. Cred însă că însănătoşirea vieţii spirituale a societăţii poate porni de la aceste grupuri izolate. Puterea exemplului a fost mereu arma lumii cu adevărat creştine. Iar cei ce-L urmează pe Cristos, cei care merg pe acelaşi drum, se întâlnesc în mod sigur!

Spaţiul blogului nu va fi sub nici o formă arena unor polemici. Consider că expunerea civilizată a punctelor de vedere, respectul faţă de semenii mei, înţelegerea corectă a libertăţii de expresie, garantată măcar formal de către lege, vor elimina orice motive obiective de neînţelegere.

Iubesc frumosul, mă încântă natura şi peisajele sale, un animal frumos, sau o altă „operă” a Creatorului. Vă voi împărtăşi multe dintre subiectele încântării mele prin imagini. Aceleaşi bucurii, aceleaşi subiecte de încântare apropie oamenii în mod inevitabil.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s