Co-Catedrala Sf. Ioan din La Valetta, Malta

La venirea Cavalerilor Ioaniți în Malta, capitala insulei era în orașul Medina, situat în centrul geografic al insulei. Deoarece acolo era Catedrala, la Valetta nu putea fi construită decât o ”Co-Catedrală”, ceea ce Marele Maestru Jean de La Cassiere realizează doar în patru ani, între 1573 și 1577. Aspectul exterior al clădirii este mai degrabă auster și nu te lasă să bănuiești ornamentația interioară barocă de un fast uimitor. Cavalerii și Marii Maeștri proveneau din familii nobile (și bogate) și au făcut donații generoase pentru mărirea prestigiului Ordinului lor. Planul Co-Catedralei este prezentat în imaginea 1 pentru a facilita identificarea capelelor laterale corespunzătoare diferitelor limbi ale Ordinului.

Planul Co-Catedralei

Pavimentul Co-Catedralei (imaginea 2) este extraordinar, ca o tablă de șah uriașă formată din 374 de pietre funerare, fiecare fiint realizată dintr-un mozaic încrustat cu pietre de diferite culori.

Vedere de ansamblu a navei principale a bisericii

Imaginile 1 și 2 sunt preluate de pe Internet. Restul provin din tolba mea cu imagini malteze. Chiar la intrare, calci pe o piatră funerară (imaginea 3) care ”te conduce ușor, spre viitor”… Imaginile 4 și 5 au fost scăpate din tolbă…

Urmează câte o singură imagine (altarul) din capela cavalerilor de limbă germană și de limbă italiană, imaginile 6 și 7.


Capela cavalerilor de limbă franceză adăpostește patru monumente funerare și a fost reorganizată în sec. XIX. Imaginea 8 oferă doar o imagine luată din nava principală, care valorifică ansamblul și crinii Franței.


Altarul principal, situat în nava principală, este un frumos exemplar baroc. Are ca piesă centrală grupul statuar ”Botezul Domnului” realizat de sculptorul Giuseppe Mazzuoli. Imaginea 10 este un detaliu al imaginii 9.

Capela cavalerilor de limbă din Auvergne (imaginea 11) este interesantă prin coloanele torsionate ale altarului și pictura cu martiriul Sf. Sebastian.


Ultima capelă prezentată este cea a limbii de Castilia, Leon și Portugalia (imaginea 12), iar imaginea 13 prezintă monumentul funerar al Marelui Maestru Manoel de Vilhena.


Pentru a sublinia aspectul modest al Co-Catedralei vă ofer o imagine din Piața Marelui Asediu unde este și un grup statuar comemorativ.


Culorile de miere ale pietrei din care sunt făcute construcțiile malteze se pot distinge pe fațada Co-Catedralei în lumina blândă a înserării.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s