SĂ NU-L UITĂM PE PĂRINTELE DR. VASILE LUCACIU

Părintele Vasile Lucaciu s-a stins din viață la 28 noiembrie 1922. În zona Sătmarului luna noiembrie a acestui an a prilejuit mai multe manifestări consacrate a celei de-a 90-a comemorări a morții ”Leului de la Șișești”.
Biserica greco catolică din eparhia de Maramureș a marcat această comemorare a Părintelui dr. Vasile Lucaciu prin două manifestări prilejuite de hramul bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Satu Mare (11 noiembrie 2012) și de aniversarea a 75 de ani de la sfințirea aceleiași bisericii (18 noiembrie 2012).
Duminică 11 noiembrie, după liturghie, aproximativ 300 de sătmăreni au asistat la comemorarea memorandistului dr. Vasile Lucaciu. Prezentarea personalității Părintelui Lucaciu, a luptei sale pentru libertatea românilor transilvăneni și pentru Marea Unire de la 1918, a fost făcută de către academicianul dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.
Duminică 18 noiembrie, după liturghie, începând cu orele 15.00, în prezența PS Vasile Bizău, episcopul eparhiei de Maramureș, au avut loc în incinta bisericii lucrările simpozionului ”75 de ani de la sfințirea bisericii greco-catolice Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. S-au unit în rugăciune alături de comunitatea greco-catolică sătmăreană înalte oficialități guvernamentale și locale. La simpozion au avut loc următoarele intervenții: Felician Pop – Scurt istoric al bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavril; Robert Laszlo –Personalitatea părintelui profesor Petru Bran, primul profesor de limba română din Satu Mare; prof.dr. Claudiu Porumbăcean –Câteva personalități din Biserica și societatea sătmăreană; prof. Mihăilescu Doina Monica – Pr. dr. Vasile Lucaciu și satul natal Apa; Diacon Lucian Lechințan – Arhitectura bisericii şi personalitatea arhitectului Victor Smigelschi; pr. drd. Alexandru Dragoș – Personalitatea protopopului Aurel Dragoș.
Am plăcerea să vă ofer două materiale scrise de Doamna Prof. Mihăilescu Doina Monica, născută tocmai în comuna Apa, în care s-a născut și Părintele Lucaciu. Sper ca în viitor, Doamna Mihăilescu să ne propună și alte materiale legate de viața și activitatea ilustrului dânsei consătean…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s